sunnuntai 20. lokakuuta 2013

Newgrange-reissu

Viimein teimme International Societyn kanssa vuoden ensimmäisen reissun. Poppoo siis järkkää vaihtareille käyntejä mielenkiintoisiin kohteisiin hyvinkin kohtuulliseen hintaan. Eilen vierailimme tosiaan neljässä eri paikassa, mukanamme oli oppaana yliopiston oma proffa kertomassa paikkojen historiasta ja sisäänpääsymaksut kuuluivat hintaan (15e kaikkinensa). 

Newgrangesta sen verran, että se on noin 5000 vuotta vanha, eli se on ilmeisesti ilmeisesti pyramidejakin vanhempi. Paikkaa on käytetty ainakin joukkohautana, muista käyttötarkoituksista ei ole yksimielisyyttä. Mutta ainakin se tiedetään, että Newgrangen kammioon johtavasta ovesta paistaa aurinko sisään vain talvipäivänseisauksena, silloinkin ainoastaan hetken ajan. Muuten koko kammio on säkkipimeä. Oli muuten tosi mielenkiintoista, että opas oikeasti havainnollisti meille tämän pimeyden ja sitten talvipäivänseisauksen valon keinotekoisella valolla. Kysymys kuuluukin, onko tuon rakennelman tarkoitus mitata vuoden kiertoa ja toimia tietynlaisena kalenterina vai onko se ollut vain auringon palvontapaikka. Tiedä häntä, mutta oli vaikuttavaa seisoa ikivanhassa kammiossa, jossa mikään ei ole muuttunut viiteentuhanteen vuoteen.


Vastaavanlaisia rakennelmia on siis tuolla lähiseudulla useita, ja niitä on löytynyt myös muualta (mm. Skotlannista). Osa niistä on edelleen "piilossa" maakerroksen ja kasvuston alla, sillä jossain vaiheessa niitä ei enää käytetty. Newgrangekin oli kuulema aikanaan uusittu ulkopuolelta ihan kokonaan paikalta löytyneillä materiaaleilla, mutta sisäpuoli on edelleen entisenlainen.

Muut vierailukohteemme olivat historiallisten rakennusten pohjia ja hautausmaita, harmi että luennoija oli niin äärettömän tylsä että edes minä en jaksanut kuunnella tarkkaavaisena!

Niitä kuuluisia kelttiristejä, saimme tarkan selonteon jokaikisestä kuvituksesta mitä näiden pinnassa oli.


Vanhan kirkon rauniot ja taustalla torni, joka on ollut vuosituhansia pystyssä ja on rakennettu ilman perustuksia?! Mitä ihmettä...

Meitä viihdytti myös kissa.
Newgrangen yhteydessä oli myös museo, joka tutustutti mm. tuhansia vuosia sitten paikalla asuneiden elämäntapoihin. Tässä asuinrakennus.
Newgrangen sisäänkäynti. Rakennelman sisällä ei saanut kuvata, ja reputkin piti ottaa pois selästä ettemme vahingoittaisi ahtaan sisäänmenokäytävän seinämiä. Nuo valkoiset kivet hohtavat kuulema kirkkaina auringonpaisteessa, mutta aurinkoa emme nähneet tähän aikaan päivästä.
...mutta myöhemmin näimme korkealta kukkulalta (Hill of Tara) aivan mielettömän auringonlaskun!
Samalla mäellä sijaitsi myös puu, johon ripustetaan kuulema vaatekappaleita rukouksina esimerkiksi sairaiden lasten puolesta. Puussa roikkui mm. rintaliivit, mutta useimmiten sukkia, nauhoja jne.
Ihan perusmaisema, jos tarkkaan katsoo niin voi nähdä myös lampaita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti